Målfest mot Mora
2016-06-19 18:13

Det här var en minst sagt underhållande match för den neutrale åskådaren, medan vi som hade sympatier för något av laget hade det betydligt jobbigare på åskådarplats. Men Iggarna fortsätter att visa prov på utmärkt moral och lyckades tillslut jobba ned Mora och vinna med 5-3 och återfinns på en fin tredjeplats i tabellen efter nio omgångar.

Inledningen var riktigt positiv från Iggarna som hade mest lycka i vätan och efter knappa tio minuter blev Daniel Wester fälld strax utanför straffområdet och Viktor Jansson ställde upp för att slå frisparken från dryga 20 meter, hans skott är riktigt lurigt och målvakten lyckas med stor möda styra undan till höra. Den slogs in perfekt av Dennis Backström till Sundman som dök fram och satte pannan mot bollen och gav Iggarna ledningen. Och näst intill direkt efter slog en Moraspelare en svag passning hem mot målvakten som Viktor Jansson vaket bröt och fick ett friläge där han var säkerheten själv och rullade in 2-0 efter elva minuter, snacka om drömstart.

Men Mora svarade snabbt, deras stora offensiva hot Goran Cuckovic fick en passning i djupled in i högra halvan av straffområdet och hans avslut var perfekt när han reducerade för gästerna.

Matchbilden var lite udda på det viset att spelet böljade fram och tillbaka och lagen fick då och då gratischanser på grund av vätan. Så det handlade mycket om korta snabba anfall från båda lagen mer än en etablerad press, Mora fick chansen och vasse Cuckovic var framme och oroade igen efter att ha dribblat sig förbi två försvarare innan han avslutade i burgaveln från vänster innerposition.

Sen var det Iggarnas tur och Erik Sundman som fick flera bra chanser att öka på sin målskörd under den första halvleken denna gång testade han en yttersida från en position mitt i straffområdet som styrdes till hörna och vid den var det nära att han kunde skicka in ännu en fint slagen hörna från Backström. När Iggarna lite senare fick ännu en hörna var Fredrik Näsman nära att ta sig lös från sin bevakare men blev neddragen, domaren uppfattade situationen och straffen var ett faktum, Lars Skärpe stegade upp och agerade hur säkert som helst och placerade straffen intill den vänstra stolpen. Men säg den glädje som varar länge, Mora fick frispark på högerkanten och slog ett långt inlägg mot bakre stolpen där två spelare kom helt ohotade och Joakim Kullberg forcerade in ännu en reducering. Vilket också blev det sista som hände i chans- och målväg i den första halvleken.

Den andra halvleken började inte speciellt roligt för Iggarnas del, Mora fick hörna och ännu en gång tilläts Joakim Kullberg gå upp helt ohotad vid bakre stolpen och kunde trycka in kvitteringen för gästerna.

Mora hade en bra period nu samtidigt som Iggarnas passningspel haltade betänkligt och Svärd tvingades till en bra räddning från nära håll. Men allt eftersom så jobbar sig Iggarna in i det igen och skapade ofta farligheter då Viktor Jansson sattes i spel ute på vänsterkanten och han kom ofta till både bra läge för avslut och ordnade fram flera hörnor då Moraspelare lyckades täcka hans inspel. Och vid ett sådant tillfälle var det nära igen för Erik Sundman efter att Robin Eliasson nickat fram en hörna från Jansson men inget mål denna gång. Matchen var jämn med kanske ett litet övertag för Iggarna som skapade några halvchanser bland annat då Olivier Lindh hann upp en misslyckad passning som sedan Mora misslyckades att få undan. Han hamnade långt ned mot kortlinjen till höger i straffområdet och fick bollen förbi målvakten till Wester som dock inte lyckades få till avslutet. Sen var vi många som fick andan i halsen då Svärd skulle sätta igång spelet snabbt med ett utkast och halkar till vilket fick bollen att hamna rakt på en Moraspelare som försökte lyfta in bollen i det tomma målet men tack och lov var det inte tillräckligt välriktat och gick utanför. Istället var det Iggarna och påhittige Viktor Jansson som fick utdelning. Jansson fick bollen ute på sin vänsterkant och tog sig förbi spelare efter spelare och visade upp en härlig kyla då han väntade på rätt läge och satte 4-3.

Mora försökte nu desperat jaga ännu en kvittering men istället var det Iggarna som kunde punktera matchen efter att Emil Hallberg knyckt åt sig bollen högt upp i planen och säkert satt 5-3 och byggde på sin fina målform.

För att summera så kändes det som att Iggarnas moral och starkare kollektiv blev avgörande då Mora inte alls var ofarliga men det handlade om lite för få spelare som var tvungna att prestera för att de skulle komma till några målchanser medan Iggarna hade fler involverade i den delen spelet och framför allt lyckades nästan helt eliminera Moras anfallsspel i ytan mellan mittfält och försvaret mycket tack vare exceptionellt positionsspel från Fredrik Näsman som ägde den ytan.

Laget: (4-4-2)

Mathias Svärd – Dennis Sjölén, Lars Skärpe, Robin Eliasson, Dennis Backström – Tom Hellberg, Erik Sundman, Fredrik Näsman, Viktor Jansson – Daniel Wester, Emil Hallberg