Samling:13:00
Kryss i hemmapremiären
2018-04-29 09:34
Mathias Svärd fick jobba hårt i kassen under slutskedet när Iggarna gick på trebacklsinje. Foto Peter Scott.
Iggarna fick en kanonstart med mål i redan i andra minuten i hemmapremiären mot Alsens IF. Men spelet ville aldrig lyfta och en frilägesutvisning i andra halvlek höll på att kosta alla poängen.
Fina förutsättningar på Sparbanken Arena och Iggarna började med att ge sig själv detsamma. I andra minuten lyfte Tobbe Björk en inläggsfrispark som Joel Hallberg möter perfekt med skallen och nickar in 1-0. Skön start som dock inte gav någon luft under vingarna.

Iggarnas uppbygnadsspel var alldeles för långsamt och gick mest i sidled eller bakåt. Det slutade alltsom oftast med en panikboll upp mot forwards som jobbade alltför ensamma för att lyckas få fast bollen för att skapa ett etablerat anfallsspel.

Det saknades dock inte chanser trots det. Anders Fridlund hade ett friläge i straffområdet men kom för nära målvakten innan avslutet. Niklas Norman hade ett liknande läge men trampade fast bollen. Mål på något av dom så hade man nog kunna vinna matchen. Alsen är ett välspelande lag och rullar boll fint. Mycket av spelet går via deras kvicka yttrar som gav Iggarnas backlinje full huggnig stundtals. I första halvlek så gjorde Iggarna det bra och höll hela tiden Alsen på utsidan och dom bollar som spelades in togs bort på ett effektivt sätt.

Andra halvlek blir till en början den första lik. Iggarna har svårt skapa ett konstruktivt anfallspel men börjar nu dessutom addera detta med frekventa bolltapp i fel lägen och förlorade dueller på mittplan.
Alsen kvitterar efter att ha vunnit tre 50/50-lägen på mittplan ochbehållit anfallet kvar med mycket folk på sista tredjedelen. Det mynnar ut i ett inlägg från höger som slås mot bortre stolpen som en ensam Alsenspelare kan stöta in.

För att krångla till det ännu mer så blir Joel Hallberg tvungen att fälla en spelare som domaren bedömmer är i friläge i den 77 minuten och får rött kort direkt. Men lustigt nog så blir detta en väckarklocka och från lagledningen görs det nu  omstruktureringar för att hitta in i matchen. Man går ned på en trebackslinje och satsar allt framåt för att vinna matchen.

En injektion för spelet blir när Emil Hallberg flyttas ner i balansrollen. Helt plötsligt får vi ett spel genom mittfältet när Emil bär med sig bollen framåt och hittar flera fina bollar fram till forwards. Slutskedet efter utvisningen blir Iggarnas bästa under matchen och ett flertal situationer skapas men utdelningen uteblir. Såklart får Alsen även dom ett flertal lägen i och med Iggarnas friska satsning mot slutet. Det blev i bland glest bakåt men Mathias Svärd hade stängt igen butiken för dagen och var omutlig.

Som matchen gestalade sig får man säga att 1-1 var ett rättvist resultat. Nöjd skall vi inte vara för vi vill alltid vinna och går alltid för seger. Dagens bästa kan vi säga är arbetsinsatsen, alla kämpar och ligger för det mesta rätt i försvarsspelet. Det behövs när spelet med boll knackar.

Nu en ledig måndag sen på´t igen på tisdag för att ladda för Kubikenborg borta på lördag.

+++ Emil Hallberg - kom inte med så mycket i spelet i första men kom igång på kanten i andra och lyfte rejält när han flyttades in i mitten. Gav oss ett spel genom mitten med distinkta bollflyttar och fina passningar.
++ Joel Hallberg - nickade elegant in ledningsmålet och fortsatte med stabilt spel. Olycklig utvisning men det var på "en-för-laget-kontot".
+ Mathias Svärd - tveksam på målet men nästan felfri i övrigt. Stod upp stort i slutet och räddade poängen när Iggarna körde allt framåt.