Referat: Gefle IF FF - Iggesunds IK
Förlust i premiären
2017-04-29 16:13
Storsatsande Gefle blev en för svår nöt att knäcka när Iggarna inledde säsongen på tuffast möjliga vis genom match mot förhandsfavoriten på Gavlevallen. Och det blev tyvärr aldrig riktigt snack om vart segern skulle gå och ingen kan hävda att 5-0 segern till hemmalaget var annat än rättvis.

Gefle satta högsta fart direkt och Iggarna fick slita stenhårt i defensiven och gavs heller aldrig en lugn stund att ställa om från försvar till anfall då hemmaspelarna var skoningslösa i sitt presspel. Hela höll emot bra och det kändes inte som att Gefle skulle få det enkelt att komma till några bra chanser då det plötsligt small till, en anfallare fick bollen på straffområdesgränsen och sköt ett bra skott som Beatrice Norberg gjorde en bra räddning på men Clara Engstrand störtade fram och stötte in returen och gav hemmalaget ledningen efter tio minuters spel.

När man aldrig ges en lugn stund uppstår till slut situationer som normalt städas undan väldigt enkelt och vid ett sådant tillfälle tio minuter senare ökade Gefle på sin ledning efter att det blivit oklart vem som skulle rensa undan bollen stöttes den istället i djupled till 1-0-skytten Clara Engstrand som rundade Norberg och skickade in bollen i mål precis förbi Fanny Westman som desperat kastat sig för att försöka få undan bollen på mållinjen.

Direkt efter det var det nära att Iggarna kunde replikera då Johanna Ohlsson fick bollen ute till vänster och spelade vidare in till Malin Jonsson som i sin tur hittade Katrine Rönnquist som gick förbi en försvarare och sköt ett strålande skott som målvakten med nöd och näppe lyckades tippa över via ribban. Och istället för en reducering så lyckades Gefle utöka ledningen ytterligare då det återigen uppstod lite tveksamheter kring vem som skulle göra vad och Jessica Westrin placerade behärskat in bollen intill stolpen otagbart för Norberg i målet fram till 3-0.

Nu följde en period där Gefle fortsatte att ha ett enormt bollinnehav samtidigt som Iggesund jobbade på förtjänstfullt i försvaret men hade tyvärr inte så mycket ork att gå till anfall och bortsett från ett bra inlägg från högerkanten till en helt ensam anfallare vid straffpunkten som sköt direkt varpå Beatrice Norberg gjorde en utmärkt fotparad skapade inte Gefle speciellt mycket mer under den första halvleken som slutade 3-0.

Tyvärr inledde andra halvlek på samma sätt som den första gjort efter tio minuter fick Gefle spelarna tillfälle att jubla efter ett otroligt vackert skott från 25 meter av Elin Bälin som satt otagbart i Norbergs högra kryss.

Matchen fortsatte som i första, ett stort spelövertag för Gefle som spelade fantastiskt bra med ett högt tempo, smart passningsspel och ett härligt tålamod och många kommer få chansen att lära av Gefles sätt att agera både i försvar och anfall under säsongen. Och innan matchen var över kunde även Jessica Westrin dubbla sin målskörd då hon stötte in 5-0 från nära håll.

En match som natruligtvis blir svår att smälta då en sådan pass stor fölust alltid är väldigt tuff men med lite distans till matchen kan Iggarna känna sig nöjda över hur de agerade försvarsmässigt där lagdelarna följdes åt på ett väldigt bra sätt och det lämnades inga lyckor i farliga områden under större delarna av matchen och för undertecknad råder det inga tvivel om att denna upplaga av Gefle IF är stora favoriter till att ta hem seriesegern med ett passningsspel som definitivt hör hemma på en högre nivå.

Laget: (4-4-2)

Beatrice Norberg – Fanny Westman, Emma Trönnhagen, Wilma Hellström, Klara Franck – Katrine Rönnquist, Frida Hellberg, Nellie Rosén, Emelie Scott – Johanna Ohlsson, Malin Jonsson