Referat: Iggesunds IK - Strands IF
Storseger i derbyt då Movallen jubilerade
2017-06-15 23:18
Målnollan Mathias Svärd, Hattrickskytten Niklas Norman, André Eliasson 1-0 och Dennis Sjölén 5-0.
Snacka om att Movallen jubilerade med stil! Kvällen inleddes med en veteranmatch mellan IIK och Enångers IK där Iggarna stod som segrar med 2-0 efter mål av Fredrik Näsman och Robert Fahlander. Och när sedan själva huvudföreställningen tog vid visade Iggarna upp sig från sin bästa sida och gav aldrig gästande Strand en chans och kunde komfortabelt vinna med 5-0 efter att Niklas Norman återigen haft stor målshow.

Matchen började lite som de flesta derbyn gör: avvaktande där lagen liksom skuggboxades och kände på varandra och turades om att få någon halvchans.

Det har ju varit lite av en trend den här säsongen att Iggarna släpper in ett tidigt mål och även om Paul Keyes var nära på en nickskarv efter åtta minuters spel men den här matchen blev det inget sådant av utan Iggarna fick första repliken då André Eliasson spurtade igenom efter att en mittback missbedömt en långboll blev André helt ensam med Andreas Dahlström i Strands mål som var långt ute och han vred bollen runt honom och satte den stolpe in och gav Iggarna ledingen efter en dryg kvart.

Iggarna var nu det bättre laget och även om det inte skiljde sig speciellt mycket i mängden bollinnehav så kändes Iggesund klart vassare när det vaknades anfallsspel än sina gäster och försvaret släppte bara undantagsvis till farliga lägen emot. Men att stänga butiken helt är naturligtvis inte enkelt och efter att Iggarna haft ett par halvchanser genom André Eliasson stack Strand upp med en giftig kontring på vänsterkanten där yttern tog sig förbi två försvarare och tog sig in mot målet där han testade avslut ur snäv vinkel och Svärd tvingades parerade till hörna. Efter hörnan hettade det till igen då bollen hamnar utanför straffområdet och en Strandspelare får bra träff i andravågen men Svärd stod pall igen och tippade bollen över ribban till en resultatlös hörna.

När Iggarna fick chans att kontra hade Strand ofta bekymmer att hänga med och det var inte långt undan att Viktor Jansson kunde utöka ledingen efter att han fått en elegant passning i djupled av Petter Andersson men hans avslut strök precis över ribban.

I halvlekens sista minuter kom återigen mycket att handla om Viktor Jansson, först lurade han bort både två och tre försvarare då han tog sig in från vänster och löpte in längs kortlinjen i straffområdet innan han gick om kull till rop på straffspark men domaren var bestämd och pekade för hörna.

Innan halvleken var slut kom Iggarna att öka på sin ledning efter att Viktor Jansson fått frispark mitt på offensiv planhalva lite ute till vänster som han sedan lyfte in perfekt mellan målvakt och försvar där Niklas Norman dök upp och skarvade in 2-0 i halvlekens sista minut.

Andra halvlek inleddes med att Strand fick en halvchans vid ett inlägg men nicken var aldrig nära att störa Svärd i målet. Och istället var det nära att Iggarna kunde utöka sin ledning efter att Niklas Norman vaket försökte lyfta in bollen i det tomma målet då Dahlström i Strandsmålet gått ut utanför straffområdet för att nicka undan bollen framför en framstörtande IIK:are men avslutet gick utanför från ett svårt läge.

Inledningen på den andra halvleken var händelserik för nu var det Strands tur att oroa, en frispark lyftes in i Iggarnas straffområde och Svärd gick ut för att boxa undan men fick inte tillräckligt bra träff på bollen i trängseln och det uppstod viss kalabalik då spelare från både lagen störtade mot bollen men tack och lov var det vittröjade först på den och lyckades rensa undan med viss möda. Och sen svängde det åt andra hållet, Strandförsvaret bjöd André Eliasson på ett bra läge då de inte alls lyckas få undan bollen trots rätt gott om tid men Eliassons avslut räddades. Men sen smällde det till och Niklas Norman bjöd på en aktion av hög klass, han löpte på en boll bakom backlinjen och tog med sig den i farten men innan han fått kontroll på studsen hade en försvarare hunnit tillbaka men denne vände han enkelt bort och böjde sedan elegant in bollen intill stolpen.

Nu gick luften ur Strand även om de försökte lyfta fram sina positioner hade de ingen lycka och istället blev det farligare för Iggesunds del som nu bjöds på rätt stora ytor. Normans smått hysteriska målform fortsatte och han fullbordade sitt hattrick efter att ensam ha jagat livet hur hela Strandsförsvaret och vunnit tillbaka bollen i offensivt straffområde och sedan kunnat lägga in den i öppet mål.

Matchen fick sin epilog då Dennis Sjölén på karaktäristiskt sätt rak i ryggen tågat hela vägen in i offensivt straffområde väggspelat med Bytyi och tog sig nästan hela vägen till kortlinjen där han ur snäv vinkel dunkade in 5-0 i nättaket.

Det här var siffror som talade för sig själv och Iggarna fortsätter att vara ett av seriens målgladaste lag samtidigt som Strands läge blir allt mer prekärt. Kort sagt ett perfekt resultat att ta med sig för nu väntar en tuff och spännande bortamatch mot seriesuveränen Ytterhogdal innan Iggarna tar sommarvila.

Laget: (4-4-2)

Mathias Svärd – Dennis Sjölén, Daniel Wester, Joel Hallberg, Robin Eliasson – Niklas Norman, Joakim Viklund, Petter Andersson, Viktor Jansson – Martin Olofsson, André Eliasson

Avb. Gustaf Norberg, Adhurim Bytyqi, Tobias Björk, Olivier Lindh, Dennis Baban, Lars Olsson, Emil Hallberg