Oavgjort mot serieledaren
2016-08-27 01:26

Iggarna drabbade samman med serieledaren från Bollnäs på ett regntungt Sävstaås och bjöd publiken på en match som innehöll allt från en domare som konsekvent vägrade tillämpa fördelsregeln till tekniska konstverk till dramatik på hög nivå.

Inledningen på matchen var rätt avvaktande där båda lagen hade det väldigt svårt att komma igenom till några vettiga chanser och allt som oftast körde fast med sina anfall ute på kanterna mot välorganiserade försvar. Med vätan som medaktör uppkom det en och annan dråplig situation där lagen bjöds på chanser men ingen hade någon lycka att utnyttja chanserna som uppstod och det handlade om nästanlägen för att försöka sätta ord på det.

Vad som var uppenbart var att Iggesund gjort sin läxa och bestämt sig för att spela med stora marginaler i och omkring det egna straffområdet för nu rensades flera bollar undan utan adress än vanligt. Och spelet genom det centrala mittfältet var sparsmakat då många passningar gick rakt upp till anfallarna eller ut mot ytterzoner då ytor uppstått.

Iggarnas försvarsspel fungerade mycket bra och Bollnäs hade märkbara problem med passningsspelet något som inte direkt är det lag man vant sig vid att se och även Iggesund spelade bort en allt för hög andel av passningarna rakt i gapet på en motståndare och klarade sig vid några tillfällen undan med blotta förskräckelsen.

Halvlekens bästa chans fick Bollnäs efter ett fint dribblingsnummer av Hamode Hussein på vänsterkanten som sedan slog ett inlägg som möttes av Simon Sigvardsson som sköt över från bara ett par meter och stunden senare kom Bollnäs fram längs andra kanten och fick ett vasst läge till höger i straffområdet men Svärd räddade med en fin parad och såg till att resultatet i halvtid skrevs till 0-0.

Den andra halvleken bjöd på ett något öppnare spel och framför allt började hemmalaget värdera sina lägen lite bättre och det var inte längre soloshow som gällde utan nu började kombinationsspelet ställa till bekymmer för IIK och Bollnäs skapade chanser per omgående och hade innan halvleken var fem minuter gammal haft tre riktigt bra chanser men ett väl fungerande försvar höll emot. Bollnäs press framåt skapade ytor för Iggarna att ställa om och ofta skapade André Eliassons snabbhet bekymmer för hemmaförsvaret och speciellt de gånger han och Joel Stillmark lyckades kombinera hände det grejer men tyvärr hamnade de allt för ofta rätt lång ifrån varandra till följd av att båda fick dra ett tungt lass både i bollmottagandet för att Iggarna skulle få chansen att lyfta upp laget och även i djupledsspelet. Det var just aktive André Eliasson som fick första chansen i andra halvlek efter en lång frispark från Backström nickskarvade han inne i straffområdet men tyvärr gick bollen rakt på målvakten.

Istället var det Bollnäs som fick utdelning då Hamode Hussein tog sig in från kanten och dribblade förbi ett par försvarare innan han släppte ut bollen perfekt till vänster i straffområdet till Dariq Fuad som säkert satte ledningsmålet för Bollnäs.

Nu var det säkert fler än undertecknad som var lite orolig att det skulle bli jobbigt att komma igen men Iggarna besitter en speciell vägra ge upp attityd som har betalat sig gång efter annan denna säsong och när de fick frispark ute till vänster ställde Backström upp. Leveransen var bra men en Bollnäsare kom högst, dock inte bättre än att bollen skarvades mot bortre stolpen där Emil Hallberg dök upp och sköt in kvitteringen. Jublet kom dock av sig då den assisterande domaren hade flaggan i luften, men efter en konversation med sin assisterande valde domaren att signalera för mål precis som han gjort initialt då han vinkade ned flaggan. Halvleken fortsatte på samma sätt, Bollnäs hade mycket boll och Iggarna sysslade med riskminimering. Nu krävs det inte bara ett bra organiserat försvar utan även en stor portion tur om man ska hålla Bollnäs på stången och det höll inte riktigt hela vägen. Med knappa kvarten kvar att spela gick bollen som på ett snöre längs den högra halvan av planen och Simon Sigvardsson väggade snyggt fram till Oskar West som fri med Svärd inte gjorde något misstag och placerade otagbart in 2-1 för Bollnäs.

Nu följde flera byten för båda lagen och Iggarna skickade in mer offensiv kraft och organiserade sig för att få fram fler duktiga huvudspelare i offensivt straffområde och sökte nickskarvar från dessa. Erik Sundman var en av dessa och han lyckades med en akrobatisk spark efter en fast situation få fram bollen mot mål där Dennis Baban dök upp och fick ett osannolikt bra läge och vi var nog många som var beredda att notera 2-2 men han fick för mycket av foten under bollen och sköt över. Iggarna fortsatte att spela med desperation och matchen fick en högdramatisk avslutning, långt in på stopptid slog Backström en frispark som nickades undan till Viktor Jansson. Han avancerade fram och gick förbi en försvarare sen en till och sen skruvade han bollen perfekt intill högra stolpen till 2-2 med matchens sista spark.

Visst stod Bollnäs för det mesta av det konstruktiva och känner säkert att de gjorde tillräckligt för att vinna matchen men Iggarna hade en matchplan de trodde på och som fungerade bra samt en härlig tro på sig själva efter sju raka matcher utan förlust som nu dessutom förlängts till åtta, en mäktig svit som nykomling.

Laget: (4-4-2)

Mathias Svärd – Robin Eliasson, Lars Skärpe, Daniel Wester, Dennis Backström – Emil Hallberg, Fredrik Näsman, Fredrik Rahm, Viktor Jansson – André Eliasson, Joel Stillmark

Avb. Adhurim Bytyqi, Tobias Björk, Olivier Lindh, Dennis Baban, Tom Hellberg, Johan Näsman, Erik Sundman